Kawiarka – parzenie kawy w domu

7 czerwca 2018

Wygodna kawiarka

Każdy miłośnik pysznej, aromatycznej kawy powinien posiadać w swojej kuchni odpowiednie narzędzia do jej zaparzania. Do najpopularniejszych z nich zalicza się tak zwana kawiarka, czyli specjalny, niewielkie czajniczek służący do przygotowywania tego napoju. Jest to świetna alternatywa dla bardziej rozbudowanych ekspresów do kawy. Są one znacznie tańsze, a przy tym posiadają funkcje które zadowolą wielu wymagających miłośników kawy.

Kawiarka wywodzi się z Włoch – stworzył ją więc naród, który uważany jest za jednego z największych w Europie miłośników kawy. Pomimo tego, że wymyślono ją w latach 30 XX wieku, jej kształt w gruncie rzeczy nie uległ zmianie do czasów dzisiejszych. Ponieważ jej pomysłodawcą była firma Bialetti działająca głównie na rynku aluminium, również pierwsze kawiarki były wykonywane z tego materiału. Dziś mamy już większy wybór i na rynku znajdziemy również kawiarki stalowe. Nie wpływa to jednak na ich sposób działania.

Kawiarka standardowo składa się z naczynia na wodę, sitka przez które przepuszcza się zmieloną kawę oraz górnego naczynia, w którym znajduje się gotowy napój. Ponieważ kawa jest tu parzona ciśnieniowo, wszystkie elementy kawiarki muszą być trwałe i idealnie do siebie dopasowane. W przeciwnym wypadku może istnieć ryzyko uszkodzenia całego urządzenia.

Parzenie kawy

Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste. Najpierw do dolnej części czajniczka wlewamy wodę. Co prawda zgodnie z zaleceniami większości producentów należy wlać tam zimną i przefiltrowaną wodę, ale wielu ludzi omija ten etap i uzupełnia czajniczek od razu wodą przegotowaną i gorącą. Każda kawiarka powinna posiadać zaznaczony poziom, do którego należy nalać wodę – nie wolno go przekraczać. Następnie świeżo zmieloną kawę przesypujemy na sitko. Najlepiej jest kawa zmielona o średniej wielkości, bowiem zbyt drobne zmielenie często uniemożliwia jej zaparzenie. Sitko wkładamy następnie do części z wodą. Następnie skręcamy ze sobą część dolną i górną. Po ustawieniu kawiarki na niewielkim ogniu powinniśmy po chwili zobaczyć wydobywającą się z jej wnętrza parę wodną.

Znakiem, że kawiarkę powinniśmy już zdjąć z ognia jest wydobywający się z jej wnętrza odgłos bulgotania, wydawany przez gotującą się wodę. Po zdjęciu kawiarki z ognia należy ją stopniowo ostudzić. Nie należy trzymać kawiarki na ogniu zbyt długo, bowiem zbyt wysoka temperatura uniemożliwia prawidłowy przebieg procesu ekstrakcji kawy. Warto pamiętać o regularnym czyszczeniu kawiarki, bowiem znajduje się w niej wiele zakamarków, do których mogą dostawać się pozostałości po parzeniu kawy. Wielu ludzi uważa, że jedynie profesjonalne ekspresy do kawy są w stanie dorównać niesamowitemu aromatowi, jaki daje kawiarka. Każdy miłośnik tego napoju powinien zatem posiadać to proste urządzenie!